Promotie: Energiepositief met natuurlijke ventilatie

Airconditioning van gebouwen kan volledig met natuurlijke middelen, zonder mechanische ventilatie. Dat stelt de 78-jarige Benjamin Bronsema, die op 7 juni op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft. Hij wil met vallend water, zon en wind een energiepositief kantoor realiseren. Bronsema is nu op zoek naar een gebouw voor een grootschalige praktijkproef met zijn Earth, Wind & Fire-concept.


Earth, Wind & Fire

Het systeem Earth, Wind & Fire bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. 
Een mock-up van de Zonneschoorsteen realiseerde Bronsema met Peutz als een elf meter hoge toren, die met opgevangen warmte van invallend zonlicht ventilatielucht verwarmt. 
Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in deKlimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd. 

Gebouw gezocht

Bronsema wil nu geïntegreerd gaan testen: ‘Theoretisch en in het laboratorium hebben we al aangetoond dat het concept werkt. Maar voor de ‘proof of the pudding’ wil je natuurlijk een grootschalig bewijs leveren. Bij voorkeur een bestaand kantoor van minstens 5 verdiepingen dat vrij staat. Want zon en wind moeten vrij spel hebben voor een goede werking.’

Beter binnenhuisklimaat

Behalve dat Earth, Wind & Fire de energie- en kostenefficiëntie van gebouwen kan verbeteren, kan zijn systeem ook een bijdrage leveren aan een beter binnenklimaat, onderstreept Bronsema. Rondpompen van lucht door gebouwen zorgt voor verspreiding van bacteriën, luchtfilters blijken vaak een besmettingshaard. ‘Dit systeem zorgt ervoor dat door architectonische middelen de natuur bezit kan nemen van het gebouw. Dat is veel gezonder.’

 

[embedyt]http://youtu.be/LWTiVQxsj5U[/embedyt] 

 

In 2011 is Bronsema genomineerd voor zowel De Vernufteling van ingenieursvereniging KIVI NIRIA als de Huibregtsenprijs van de Stichting Avond van Wetenschap en Maatschappij. Bovenstaand filmpje is toen gemaakt over Earth, Wind and Fire. 

Luister ook naar dit interview van Labyrint met Bronsema van 12 mei jl.:http://www.radio1.nl/items/78094-gebouw-gezocht

Meer informatie

Bekijk het college via Collegerama. Hiervoor is Microsoft Silverlight nodig. Dit kan eventueel direct geïnstalleerd worden via http://www.collegerama.nl 

Link: Promotie Benjamin Bronsema ‘Earth, Wind & Fire – Natuurlijke Airconditioning’
Vrijdag 7 juni 2013, vanaf 09.30 uur, Aula TU Delft
Recensie-exemplaren van het proefschrift ‘Earth, Wind & Fire – Natuurlijke Airconditioning’ zijn beschikbaar via uitgeverij Eburon.
U kunt hiervoor contact opnemen met Karin de Zwaan via kdezwaan@eburon.nl of 015 2131484. 
Tijdens de promotie zelf zullen ook exemplaren beschikbaar zijn.

Voor meer informatie zie ook www.bronconsult.org, contact: bronconsult@planet.nl 

Bron: TU Delft

Geplaatst in Airconditioning, Earth, Earth, Wind & Fire, Fire, Gebouw, Promotie, TU Delft, Wind, Youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.